Mikulov- en stad i Tjeckien omringad av vingårdar

Mikulov är en pittoresk stad i Södra Mähren som gränsar till Niederösterreich i Österrike. Det som utmärker staden lite extra förutom att den är vacker är att den är helt omringad av vingårdar. I regionen produceras många av de allra bästa vinerna ifrån Tjeckien och av den anledningen är staden naturligtvis högintressant att besökas av vinfantaster.Besök regionens vackra vingårdar eller provsmaka några av Tjeckiens bästa viner direkt från handlarna på torget. Besök en av Europas största vintunna med anor från 1700-talet och unna dig högklassig mat-och dryck på stadens många vininriktade restauranger. I Mikolov finns allt för den vinälskande turisten.

Förutom vinrelaterade nöjen finns flera vackra sevärdheter, slott, pittoreska torg samt närliggande utflyktssmål att upptäcka.


10 saker att se & göra i Mikulov1. Hotell Maroli

Vi checkade in på gemytliga Hotel Maroli som är beläget ca 10 min promenad från stadens hjärta. Här fick vi en enastående utsikt med en vy över Mikulov Castle direkt från fönstret. Även från den stora gröna terrassen på baksidan av hotellbyggnaden kunde man njuta av den vackra vyn. Rummen var bekväma och extra plus för frukostbuffén som serverades på morgonen som var riktigt bra på det här hotellet. Här bodde vi en natt under vår rundresa i södra Mähren.


2. Besök Mikulov Castle

Mikulov castle är stadens största sevärdhet. Detta barockslott med gothiska element inhyser regionalmuseum med bla. dietrichsteingalleriet – en utställning om romare och germaner samt en utställning om vinframställningen i Pavlaområdet. Dessutom är omgivningen med trädgård och utsiktsplatser runt om slottet väldigt vackert att besöka. Här kan man lätt spendera flera timmar under en dag.


3. Ta en titt på Europas största vintunna

I ett källarvalv under marken av slottsområdet gömmer sig en stor hemlighet. Nämligen Centraleuropas största vintunna. Som en sann vinfantast är naturligtvis den gigantiska vintunnan en självklar sak att se när man besöker staden. Själva vintunnan sägs kunna rymma 1 010 hl vin. Enligt en mytomspunnen legend tog det bara tre dagar att dricka upp fatets innehåll för svenskarna när svenska armén intog slottet på 1600-talet. Man kan ju undra om detta var anledningen till att de slutligen förlorade striden?


4. Beundra utsikten från höjden

Det finns gott om vackra utsiktsplatser uppe från höjden av slottsområdet. Här får man en överblick över staden Mikulov som ramas in av vacker grönska samt de typiska orangea taken som nästan alla byggnader och hus har i staden. Vackert och pittoreskt.


5. Promenera i slottsträdgården

Innanför en pampig grind finns den stora slottsträdgården som är en riktigt oas under vår och sommarmånaderna med vackra blommor och grönska. Här kan man slå sig ner på en bänk under skuggan av ett träd och bara njuta av lugnet. Det finns även en fontän i mitten av trädgården där man kan sitta på bänkar i en cirkel runt fontänen och lyssna på ljudet av vatten i ständig rörelse. Är det en bänk man letar efter att slå sig ner på finns ingen bättre plats i staden.6. Ät lunch på Šílová vineri 

 Šílová vineri som ligger mitt i stadens hjärta i Mikulov är både ett vineri med vingård, restaurang och boende. Maträtterna som serveras på restaurangen är direkt kopplade till vinerna från vingården. Varje maträtt är tillagad på färska lokala råvaror efter säsong samt noga utvalda för att matcha vinerna. Vi åt en trerätters lunch inne i den vackra restaurangen vars väggar var fyllda av konst. Anklever med tranbär till förrätt och en tjeckisk soppa med ägg och potatis till huvudrätt. Måltiden avslutas med en chokladfondant med glass med färska bär från himmelriket. Till maten delar vi på en flaska torrt vitt riesling från vingården.


7. Vinprovning på torget

Mitt på det pittoreska kullerstenstorget kan man prova vin från flertalet av de närliggande vingårdarna. Vinprovningen går till som så att man köper ett vinprovningsglas som man antingen behåller som en souvenir efteråt alternativt lämnar tillbaka det och får då pengarna för själva glaset. Medan man provar vin från de olika marknadsstånden på torget är man fri att gå vart man vill med sitt vinglas. Vill man hålla sig i närheten går det bra och om man vill ha med sig sitt vinglas till någon park eller likande går det precis lika bra. Jag testade tre olika viner, vilken det vin jag fastnade mest för var rosévinet från Vican winey. Ett av de godaste rosé jag smakat på länge.
8. Gör en utflykt till Cibulka family organic winery

En kort bilfärd från Mikulov ligger Cibulka family organic winery. Vid första anblick ser vingården ut att ligga mitt i en ruin vilket ger ett väldigt coolt första spännande intryck. Men Chibulka winery är mycket mer än en ruin inser vi snabbt. Vi välkomnas med ett glas bubbel som serveras av dottern i familjen. Det är också hon som guidar oss genom vingårdens ägor som består av 16 hektar vinrankor samt unika vinkällare med underjordiska korridorer tills vi slutligen hamnar i familjens nyrenoverade vinslott. Familjen räddade det 400 år gamla sommarslottet Portz Insel från förfall som nu även är deras hem.I familjens vardagsum får vi vara med om resans mest exklusiva vinprovning där vi får testa ett 10-tal av vingårdens olika viner. Gården producerar både röda, vita viner och roséviner samt mousserande viner som går under benämningen sekt i Tjeckien. Man odlar både internationella och inhemska druvsorter och lagringen sker i trä- och rostfria tankar samt på barriquefat. Hela familjen är engagerade i vingården och har olika sysslor på gården. Vinerna produceras ekologiskt så naturligt som möjligt med minimal användning av svavel. Man använder naturlig jäsning samt med stor respekt för miljön och vinerna är bio-och histominfria. Flertalet av vinerna vi provade var helt fantastiska. Särskilt deras Sekt Sylván Modrý – 1/19SM fastnade jag lite extra för, men även deras sekt blanc de blanc Chibulka är otroligt prisvärt och gott.Gården erbjuder sina besökare olika varianter av vinprovningar i både vinslottet samt i den underjordiska vinkällaren. Man kan också komma hit och njuta av ett glas eller två i den unika ruinbaren där man kan sitta under skuggan av ett träd. Vingården är ett perfekt utflyktsmål från Milulov.


9. Prova öl från ett tjeckiskt hantverksbryggeri

Klart att man ska dricka lite tjeckisk öl också när man är här. Varför då inte testa tjeckisk hantverksöl på en lummig innergård som erbjuder en avslappnad atmosfär med liveband. Baren heter Zahrádka U Zajice som mer eller mindre översätts till trädgårdsharen på svenska. En hare pryder också etiketten på husets öl som serveras både på burk och tapp. Kul ställe med skön atmosfär på stadens kanske mysigaste innergård.


10. Middag på Hotel Tranzberg

Bästa restaurangupplevelsen i Milulov fick vi på Hotel Tranzberg sista kvällen. Här fanns nämligen utöver den vanliga menyn även en judisk meny med traditionella rätter från det judiska köket. Detta tyckte vi alla lät väldigt spännande. Jag valde en råbiff som förrätt från den vanliga menyn och till huvudrätt en filodegsinbakad rätt fylld med anka från den judiska menyn. Otroligt gott och spännande. Det judiska köket gav mersmak och jag kommer att skriva mer om judisk mat i Tjeckien under min nästa resa till Prag. Då ska jag nämligen besöka det judiska området i staden och ta reda på allt om legenden Golum.

Läs också: Vingårdsresa till Södra Mähren- 8 platser att besöka på den tjeckiska landsbygden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.