15 annorlunda saker att göra i konstnärliga Montmartre

Drömmiga och konstnärliga stadsdelen Montmartre i Paris är beläget på en 130 meter hög kulle i 18:e arrondissementet i norra delen av staden. Här vid de ringlande kullerstensgatorna som leder upp mot toppen av kullen kan man hänga på samma ikoniska platser som de stora konstnärsjälarna Van Gogh, Matisse och Picasso en gång brukade göra. Man kan även spana in cool street art, titta på när konstnärerna målar tavlor vid konstnärstorget alternativt göra något så udda som att dricka vin ur nappflaska, besöka en undangömd vingård eller se en excentrisk kabaré.


Montmartre är en drömmig och konstnärlig stadsdel som ger besökaren lite känslan av att av att ha hamnat i en pittoresk kullerstensbelagd by. Som en egen mindre by i den stora staden, fylld av ”hidden gems” att upptäcka samt annorlunda & unika saker att se och göra bortom de mest turistiga sevärdheterna.

Den främsta sevärdheten i Montmarte är förstås den berömda basilikan Sacré-Cœur som tornar upp med sina gräddvita tinnar och torn på toppen av kullen. En vacker sevärdhet i sig. Det är främst här alla turister hänger så av den anledningen kommer jag hoppa den i just min guide. Men om man är här för första gången så är den helt klart värd ett besök. Om inte annat så är utsikten från toppen helt magisk.

En annan plats i Montmartre som är obligatorisk att besöka är det pittoreska konstnärstorget Place du Tertre. En plats som kan beskrivas lika vacker som om den vore en tavla. Här trängs konstnärerna och deras färgpenslar med oljefärger och akvarell. Många av dem hoppas på att tjäna en slant genom att måla av förälskade par som går förbi. Montmartre har ända sedan 1800-talet varit ett hem för kända konstnärssjälar och artister som arbetade och hämtade sin inspiration ifrån området. Lite av områdets konstnärliga mytomspunna själ från tiden då Pablo Picasso och Van Gogh hängde här, finns fortfarande kvar i atmosfären.

Uteserveringarna runt om torget är det mest pittoreska man kan tänka sig och är utan tvekan själva sinnebilden av hur man tänker sig att Paris ska se ut och vara.

Bortom de mest obligatoriska platserna i Montmartre finns många fler platser att upptäcka. Många besöker stadsdelen under en eftermiddag men jag rekommenderar att stanna här lite längre och checka in på ett hotell i stadsdelen. Då får man möjligheten att upptäcka mer samt chansen att uppleva området både på dagen och på kvällen.Här är 15 lite annorlunda saker att göra i konstnärliga Montmartre i Paris.

1. Refuges des Fondues- restaurangen med fondu & vin i nappflaska

Istället tänker jag presentera Refuges des Fondues som förmodligen är Paris knasigaste lilla restaurang. Känd för sin ovanliga kombination av fonduer och vin som serveras i nappflaska samt att lokalen är så liten så att gästerna ordagrant blir tvungna att kliva över borden för att komma till sina sittplatser. Är man ute efter en annorlunda kväll i Paris får man inte missa att boka bord på den här knasiga men mycket unika restaurang i Montmarte som känns igen av att en nappflaska i guld pryder dörrens handtag.

Setmenyn som består av ost-eller köttfondue med olika tillbehör har varit densamma sedan 1966 och fenomenet att servera vin i nappflaska kommer från tiden då man kunde undgå den skatt som annars tillkommer av den franska staten när man serverar vin på glas. Att istället servera vin i nappflaska var ett smart drag för att kunna kringgå lagen och kunna sälja vinet billigare till sina gäster. Det är dock högst oklart om det fortfarande är därför man serverar vinet på detta sätt?

Refuges des Fondues- en annorlunda restaurang i Paris

2. Spana in street art

Uppför de branta trapporna som leder upp mot toppen av kullen i Montmartre finns mycket alternativ konst att upptäcka. Längs med husens fasader bredvid trappan trängs nämligen både street art, coola utgjutningar, märkliga klistermärken samt udda föremål. En salig blandning av allt möjligt där fantasin tycks vara fullständigt gränslös.3. The Consulate- besök ett historiskt café

The Consulate är ett historiskt ”coffee house” med sina rötter från 1800-talet i Montmartre med koppling till konstnären Vincent Van Gogh. I 200 år har cafeét serverat sina gäster på en av Montmartres mest pittoreska adresser. Det lilla caféet där man idag kan komma både för kaffe, ett glas vin eller en fransk måltid i bistrostil är desutom ett av de mest intagramvänliga caféer man kan tänka sig.3. Gör ett besök på vingården Clos Montmatres

Vigne du clos Montmartre som är Paris äldsta fungerande vingård är ett ”hidden gem” som är belägen på en sluttning i Montmartre. Mitt bland kullerstensgator och låga hus reser sig vinrankorna som vid ankomsten var färgade i höstlövens alla färger mot solen. Det odlas flertalet druvsorter men den mest odlade druvan är Gamay. Vinet som produceras går att köpa men säljs dyrt.


4. Stanna till vid legendariska Au Lapin Augile

Ett stenkast från Clos Montmartre finner man legendariska kabarékrogen Au Lapin Augile som översatt på svenska betyder ungefär något som ”den viga kaninen”. Platsen har varit ett tillhåll för bohemer och konstnärssjälar sedan 1860. Au Lapin Aguile var en gång i tiden ett av Montmartres mest populära ställen att roa sig på och kopplas ofta samman med Picasso som flitigt sägs ha besökt krogen. Ännu idag kan man besöka detta legendariska ställe för att gå på kabaré och för att lyssna på jazz. Bättre tidsmaskin än det här stället är svårt att finna. Bli inte förvånad om du plötsligt befinner dig i ett scenklipp från Midnight in Paris.
5. Beundra utsikten från höjden

Låt inte antalet trappsteg hindra dig från att ta dig upp till toppen. Som belöning får du den vackra utsikten på köpet. Den vackra glimmande vyn över Paris kan väl vara en av de mest romantiska utsikterna i världen. Nästan så att man skulle vilja bli konstnär och samla den vackra känslan i en tavla.
6. Promenera på den vackraste gatan i Paris

Lika vacker som en tavla är även snirkelformade Rue de l’Abreuvoir, gatan som blivit utnämnd till den vackraste i Paris. Börja promenaden vid kultförklarade La Masion Rose och fortsätt nerför gatan och ta sikte mot bronsstatyn av Dalida. I bakgrunden ser man tornet från Sacré-Cœur torna upp i bakgrunden och skapa den mest perfekta bilden av den pittoreska kullstensgatan.
7. Place Dalida

Bronsstatyn vid Place Dalida förställer Dalida som var en av Frankrikes mest hyllade discosångerskor vars hem skall ha varit beläget i Montmartre. Statyns bronsfärgade bysthållare sägs bringa tur och fertilitet till de fans som vidrör och besöker platsen.


8. La Maison Rose

Det rosa huset vid Paris vackraste gata Rue de l’Abreuvoir öppnades år 1908 av Germaine Pichot. Under 1900-talet besöktes restaurangen flitigt av artister och konstnärer där bland annat Pablo Picasso, Édit Piaf, Suzanne Valadon m.m. I dagens läge ser La Masion Rose, om än renoverad nästan precis ut som det en gång gjorde. Hit kan man komma för lunch, middag, en kopp kaffe eller ett glas vin samt njuta av historiens fantastiska vingslag.9. Sacred Fleur- restaurangen med grillat kött på stenplattor

Om man får lust att äta en bit mat dit lokalborna själva går, ska man inte missa att boka ett bord på det omåttligt populära franska steakhouset Sacred Fleur ”den heliga blomman”. De läckra biffstekarna som grillas vid bordet på en het sten har nått ända till storstadsmetropolen Tokyo (där ägaren nyss öppnat en ytterligare restaurang). Pouläraste rätten på menyn är Côte de boeuf på 1 kg som serveras för två personer med tillbehör och såser för 69 euro. Du kommer garanterat inte gå hungrig härifrån.10. Prova en lokal hantverksöl

Om man blir sugen på att testa en fransk hantverksöl från ett microbryggeri kan man slinka in på bryggeripuben Patoche. Slå dig ner i en miljö bland öltankar och välj mellan de olika kranarna vars öl bryggs på plats. Det finns många spännande och goda varianter att smaka på.
11. No Entry- besök en hemlig speakeasybar

No Entry är en hemlig speakeasybar i närheten av Montmartre. Skippa den långa ringlande kön utanför till den sjukt populära restaurangen Pink Mama och slink istället osynligt nerför restaurangens källartrappa som leder ner mot toaletterna. Fortsätt med bestämda steg rakt förbi toaletterna och ta sikte på metalldörren med skylten No entry. Det verkar fel på alla sätt och vis men jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Innanför hittar man en helt magisk bar med en inredning och en drinkmeny som för tanken till Harry Potters trollkarlsvärld.12. Besök inspelningsplatserna för ”Emily in Paris”

Gör en resa till Paris i Emily Coopers fotspår och besök några av de mest ikoniska inspelningsplatserna från Netflixsuccén ”Emily in Paris”. Några av dessa platser går att finna i Montmartre. För att få den rätta Emily in Paris-viben ska man bl.a besöka Rue de l’Abreuvoir, Le Maison Rose, Wall of Love & Sacré-Cœur.13. Au Cadet Gasgon

Au Cadet Gasgon är förmodligen Paris mest instagramvänliga restaurang med sitt perfekta läge vid konstnärstorget Place du Tertre. Slå dig ner på den pittoreska uteserveringen och njut. Mer Paris än så här blir det inte.14. Frossa i ostron vid konstnärstorget

Är du som jag en riktig ostronälskare kommer Montmartres restauranger vid Place du Tertre inte göra dig besviken. Och hör du till dem som ännu inte smakat på denna fantastiska delikatess är det definitivt här på plats här i Montmartre du bör göra det. För aldrig någonsin kan de smaka bättre än i den här miljön på en pittoresk uteservering med vita linnedukar.
15. Metrostationen vid Le Refuges

Strax intill Anvers metrostation hittar man inte bara en fotografisk bildskön plats utan även en av Paris mest omtalde restauranger vid namn Le Refuges. Även om denna restaurang för tillfället är stängd för renovering besöks platsen ändå flitigt av intagrammare som vill ta en bild vid den röda metropolitanskylten i gammaldags stil. Är man ute efter en snygg bild kan den här platsen vara väl värd ett besök. Glöm inte klä dig i rött.

Läs också: 8 hemliga spekeasies att besöka i Paris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.