8 dagars flodkrysssning till Flandern med Viva Cruises

Följ med på den 8 dagar långa flodkryssningen ”Beautiful Flandern” med Viva Cruises. Ombord på fartyget Viva One bor man på ett lyxigt flytande all inclusive hotell med alla bekvämligheter man kan önska sig. Resan börjar och slutar i Düsseldorf och under de andra dagarna under resan vaknar man upp i en ny spännande hamn varje dag som är redo att upptäckas. Följ med till allt från storstadsmetropoler som Amsterdam och Rotterdam till mindre pittoreska städer som Hoorn och Gent.
”Beautiful Flanders” – Rutt & destinationer

Min resa med Viva Cruises startade i Düsseldorf med avgång 17.00 på söndagseftermiddagen. Resterande dagar ombord anlände vi till en ny destination varje dag, för att vid dag 8 åter vara tillbaka i Düsseldorf vid resans slut.

Så här såg rutten ut för Beautiful Flanders med Viva Cruises:Resan var en pressresa arrangerad av United spirit Nordic & Viva Cruises

DAG 1: DUSSELDORF

Pågångsdag: Resan ”Beautiful Flanders” började i staden Düsseldorf i Tyskland. Jag anlände till fartyget Viva One med taxi direkt från flypplatsen till båten där jag lämnade min väska. Det blev en kort promenad i Düsseldorf city men pga av att det var söndag var det mycket som var stängt. Därför kände jag att jag hellre ville gå tillbaka ombord och upptäcka Viva Ones faciliteter än att vandra omkring i stan. När jag kom tillbaka ombord var mitt rum färdigt och jag fick lov att checka in.

Jag satte nyckelkortet i låset och dörren till min hytt öppnades. Vilken drömhytt sen, mer som ett lyxigt hotellrum med en stor skön säng, skrivbord, fåtöljer och ett lyxigt badrum med produkter från Rituals. Inne i min hytt väntade också en överraskning i form av Viva Ones egna mousserande vin och chokladdoppade jordgubbar med texten välkommen ombord.

Livet ombord på Viva Cruises är all inclusive. All mat och dryck ombord ingår med andra ord i priset. Varje dag kan man avnjuta en 3-rätters lunch, en 4-6 rätters middag, fria drinkar, cocktails, öl, vin, likör, mousserat och alkoholfria drycker i restaurangen, loungen eller uppe på soldäck. Det finns 2 restauranger ombord. Riverside restaurang är den man tillbringar mest tid i under resan. Här serveras alltid frukostbuffén på morgonen samt lunchen. Det är också här man äter sin middag de allra flesta kvällarna ombord, samt där man håller Captain’s Farewell gala dinner den sista kvällen innan avfärd. Viva´s Bistro är en mindre restaurang som man har möjlighet att boka vid ett tillfälle under sin resa. Här serveras en säsongsbetonad meny där man kan välja upp till 4 rätter. I loungen serveras drycker under hela resans gång och vid ett tillfälle ombord serverar man high tea.


Första kvällen ombord spenderades med en drink i pianobaren med efterföljande 4-rätters välkomstmiddag nere i restaurangen. Jag somnade gott den kvällen. Mätt och belåten samt med vetskapen om att under morgondagen vakna upp i en ny spännande hamn.


DAG 2: AMSTERDAM

Morgen därpå vaknade jag upp i Amsterdam, en stad jag inte besökt tidigare. Faktum är att jag inte besökt någon av de städer som vi skulle besöka under flodkryssningen vilket gjorde resan lite extra spännande.

Efter en härlig frukost ombord var det dags för att följa med på en utflykt som Viva Cruises arrangerade till Floriande expo 2022- Nature Loves Technology. En enormt stor trädgårdsutställning som höll till i närliggande Almere. Utställningen var en kärleksförklaring mellan natur och teknologi i samspel med varandra.

Vi tillbringade ett par timmar på den enormt stora trädgårdsutställningen och därefter åkte bussen tillbaka till Amsterdams stadskärna. Nu kunde man på egen hand gå omkring i Amsterdam och upptäcka stan. Jag hade en lång lista med platser jag ville se och jag hann nästan med att göra allt på den listan eftersom jag hade gott om tid då Viva One skulle ligga kvar i hamn över natten. Det var kul att få se och upptäcka Amsterdam både under dagen och kvällen.

Höljdpunkter i Asterdam:

 • De blomsterpimpade cyklarna längs med kanalerna
 • ostmuséet
 • Baren In`t Aepjen med sin minst sagt mytomspunna historia

Läs om om hela min dag här: 15 annorlunda saker att göra i AmsterdamDAG 3: HOORN

Nästa morgon åkte vi tidigt på morgonen vidare till Hoorn, en pittoresk liten stad i norra delen av Nederländerna. Hamnen vi anlände till var lika vacker som ett på ett vykort. Dagen i Hoorn startade med en guidad stadspromenad på ca 1,5 timma. På den här promenaden fick vi lära oss lite om Hoorns historiska delar, hälsa på statyerna av ”The cabin boys of Bontekoe” spana på enhörningen uppe i tornet samt promenera på några av Hoorns charmigaste gator. Efter den guidade turen var det sedan dags att upptäcka Hoorn på egen hand de återstående timmarna. För min del blev det lite shopping, några ölstopp samt en sväng inne i en ljuvlig ostbutik.

Höjdpunkter i Hoorn:

 • Stayerna av The cabin boys of Bontekoe
 • ostbutiken De WestFrieschlander
 • Det pittoreska hamnstråket

Läs mer om dagen i Hoorn här: 8 timmar i Hoorn- en av destinationerna vi besökte med Viva Cruices


DAG 4: ROTTERDAM

Den 4:e dagen besökte vi Rotterdam, staden som jag otippat tyckte var en av de mest coola och facinerande städer jag besökt i Europa. Jag hade ingen aning om detta innan och blev minst sagt lite tagen av den supercoola arkitekturen och metropoliska storstadsviben. Hit vill jag komma tillbaka fler gånger. Även den här morgonen började med en stadsvandring till några av Rotterdams främsta sevärdheter som t.ex till de solgula Cube Houses samt Markt hall som ser ut som att komma direkt från rymden. Resten av dagen gick jag runt i Rotterdam på egen hand och besökte allt från instagramvänliga caféer till en restaurang som man hittade i ett f.d övergivet tropiskt badpalats.

Höjdpunkter i Rotterdam:

 • Cube houses
 • Hybercoola Markt hall
 • Middag i ett f.d tropisk badpalats

Läs mer här: 10 coola saker att se & göra i Rotterdam
DAG 5: GENT

Dag 5 vaknade jag upp i Gent, en gammal medeltida stad i Belgien med en historia som sträcker sig nästan 1400 år tillbaka i tiden. Den här medeltida pärlan ruvar på allt från historiska sevärdheter som slott och borgar till pittoreska gator med söta butiker som säljer allt från paraplyer, hattar och choklad. Gent upptäckte jag helt på egen hand och det var skönt att gå omkring i lugn takt och insupa atmosfären i den lilla staden. Jag tog mig först till Gravensteen ett medeltida slott med ringmur och vallgrav med tidsanor från 1180 som var residens för grevskapen i Flandern fram till mitten av 1300-talet. Därefter tog jag sikte mot old towns samt stadsdelen Pathershol som sägs ha ett rykte om sig att vara ett riktigt matmecka för foodies.


Höjdpunkter i Gent:

 • Gravensteen
 • Hot bar Ghent- jazzbar gömd i en smal gränd
 • old town
 • Pathershol

Läs mer om min dag här: 10 saker att göra i Gent-en medeltida stad i Belgien


DAG 6: ANTWERPEN

Den 6:e dagen anlände vi till Antwerpen i norra Belgien. En stad som jag i ärlighetens namn inte hade hört talas om förut men som visade sig bli en av mina nya favoritstäder under resan. Antwerpen är en hamn- och industristad känd för att vara centrum för diamantförsäljning. Under min dag i Antwerpen som jag valde att spendera på egen hand dinerade jag bl.a mitt bland helgon och änglar, frossade stans bästa moules frites, provsmakade öl på ett lokalt mikrobryggeri samt botanisera bland museum, vackra trädgårdar samt gemytliga torg och gator. Det var en riktig toppendag.

Höjdpunkter i Antwerpen:

 • Elfde Gebod- en restaurang bland helgon & änglar
 • Provsmakning av öl på Antwerpse Brewing Company
 • Besöket på muséet Museum Plantin-Moretus

Läs mer om allt jag gjorde under dagen här: 12 helt fantastiska saker att se & göra i AntwerpenDAG 7: NIJMEGEN

Fodkryssningens näst sista dag spenderades i Nijmegen i Nederländerna. Detta var resans kortaste stopp men ändå hann man med att se och göra en hel del under dagen. Från marknadstånden på Grote Markt till att utforska smala gränder, ruiner och grönskande parker. Dessutom hittade jag till Nederländernas äldsta shoppinggata som var fylld med roliga små butiker. Det var kul att hinna med lite shopping den sista dagen.

Höjdpunkter i Nijmegen:

 • Strosa vid marknadsstånden vid Grote Markt
 • Lange Hezelstraat, shopping på Nederländernas äldsta shoppinggata
 • Vackra Kronenburgerpark

Läs mer om min dag här: 10 saker att göra under en dag i Nijmegen


Sista kvällen ombord firades förstås med pompa och ståt med Captains Farwell Gala dinner, en extra fin avslutning på resan. Jag hade lätt kunnat vänja mig vid flodkryssninglivet. Att varje dag vakna upp på en ny spännande destination och att därefter varje kväll ombord avnjuta minst en 3- rätters måltid med tillhörande drycker. Detta är verkligen livet vilket Viva Cruises slogan antyder med ”Enjoy the moment”.DAG 8: DUSSELDORF

Dag 8 var vi tillbaka i Dusseldorf där resan startade. Det blev en sista frukost med gänget ombord innan det var dags att ta avsked av medresenärer och personal. Därefter var det dags att hoppa in i en taxi till flygplatsen. På vägen till flygplatsen reflekterade jag över att det kändes som att jag varit borta mycket längre än bara 8 dagar. Antagligen eftersom jag var så fylld av så många nya intryck både från de olika hamnar som jag besökt men även av alla upplevelser och alla kvällar ombord på Viva One. Vilken resa!!! Det här med flodkryssning vill jag mer än gärna göra igen.

Läs om livet ombord här: ”Beautiful Flanders” en veckas flodkryssning ombord på Viva Cruises

2 thoughts on “8 dagars flodkrysssning till Flandern med Viva Cruises

 1. Det var en väldigt spännande resa. Ja möjligheten finns att gå ombord och äta lunch när båten ligger vid kaj. Jag gjorde inte detta varje dag men ett par gånger då jag var på nära avstånd till båten. Var jag ute på eget äventyr skippade jag lunchen ombord och åt på stan istället. Jag tycker ändå att det var väldigt bra att man kunde välja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.