33 annorlunda saker att göra i Sverige i sommar

Letar du efter annorlunda upplevelser i Sverige i sommar? Då har du definitivt kommit till rätt plats. Det här är en samlad guide med mängder av tips på annorlunda och unika saker att se, göra och uppleva i Sverige. Här kommer du att hitta allt från annorlunda boenden, restauranger och andra upplevelser med olika teman till sagolika, roliga och udda platser runt om i Sverige.
Den här guiden tipsar främst om annorlunda upplevelser i Göteborg, Stockholm, Halland och Skåne men även på lite andra platser runt om i vårt avlånga land. Glöm inte att följa @fantasydining på Instagram för fler tips och inspiration. Listan kommer att fyllas på med fler tips med tiden, så spara gärna.
1. Bo på annorlunda hotell i Sverige

Sen ett par år tillbaka känns det som vi aldrig förut varit mer benägna att hitta roliga och annorlunda upplevelser i Sverige. Detta gäller i allra högsta grad när vi letar boende för semestern. Vi söker efter något unikt, annorlunda och kul, något som är mycket mer än bara en sängplats för natten. Det ska vara en upplevelse och ett minne för livet. Som tur är är Sverige rikt på fenomenet och det finns en hel uppsjö av unika hotell och boenden att välja bland. Jag skulle kunna räkna upp hur många unika boenden som helst. Vad sägs om att t.ex checka in i en färgglad cirkusvagn, ett hobbithus eller varför inte i en trädkoja helt utan elektricitet? Sov i glampingtält mitt ute bland vinrankorna, i skogsbrynet i en svamp, inuti en älg eller eller kanske i ett rum som blivit inspirerat av den svenska polkagrisen. Möjligheterna är oändliga oavsett om du söker lyx i storstaden eller ett primitivt boende i djupaste skogen.

36 annorlunda hotell att checka in på i Sverige i sommar.2. Besök annorlunda restauranger i Sverige med ett tema

Dinera bland pirater, vikingar eller i en spännande detektivmiljö. Ta plats inne i ett cirkustält eller kanske i laboratoriet bland rykande alkemistkittlar. Förflytta dig till den amerikanska södern eller hoppa in i tidsmaskinen som tar dig tillbaka till det glamourösa 60-talets Las Vegas eller varför inte till den ljuvliga La belle epoke. Detta är mina bästa tips på 27 annorlunda & coola restauranger i Sverige med ett tema.3. Utmana dig själv och dina vänner på Escape rooms i temarum

Escape rooms har blivit en oerhört poplär aktivitet runt om i världen och finns på mängder av platser runt om i Sverige. Utmana dig själv, din familj eller dina vänner med en annorlunda och kul upplevelse. Ett escaperoom är ett slags (mind game) pusselspel i tematisterade miljöer som går ut på att deltagarna ska lösa gåtor och ledtrådar för att ta sig fram i spelet. Detta kan utspela sig i ett rum eller ibland flera rum som öppnar sig ju fler gåtor man lyckas lösa. De olika teman på escape rooms kan vara allt från mordgåtor, rymning, och skattjakter till fantasifulla teman som tar deltagarna med till magiska platser från sagorna och filmens värld. Två av de bästa escape rooms jag testat på i Sverige är på Sherlocked i Malmö som tar dig till ikoniska 221b Bakerstreet samt på Pladia i Göteborg som är trollstavsbutik som tar dig med på en magisk gåta i äkta Harry Potter anda.

Upplev Sherlocked Baker street i Malmö
4. Gör en resa i Astrid Lindgrens fotspår i Småland

Gör en resa i vår mest älskade barnboksförfattares fotsteg. Sjung med i rövarnas skrålande visor, hälsa på i Villa Villekulla eller ta en promenad bland halmhusen i Törnrosdalen. På Astrid Lindgrens värld i Vimmerby kan man utforska de sagolika miljöerna från de berömda barnböckerna. För den som vill göra en resa i Astrid Lindgrens fotspår kan även besöka hennes barndomshem Näs, göra en utflykt till Katthult som är inspelningsplatsen för Emil i Lönneberga samt till Sevestorp inspirationen till Alla vi barn i Bullerbyn.

6 platser att besöka i Astrid Lindgrens fotspår i Vimmerby

5. Besök inspelningsplatserna till serien ”Vår tid är nu”

Gör en tidsresa i familjen Löwanders fotspår och besök några av ”Vår tid är nu:s” mest spännande miljöer och inspelningsplatser. Serien som tar sin början 1945 vid andra världskrigets slut är en dramaserie om familjen Löwander och restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm. Men visste ni att trots handlingen utspelar sig i huvudstaden är de flesta platserna från serien inspelade i och strax utanför Göteborg? Ta spiraltrappan upp till tanten på taket, titta in i Ninas rosa sovrum eller i matsalen där Helga blir serverad Calles champinjontoast. Detta är bara några av de spännande miljöer som man möts av strax utanför Göteborg på anrika Nääs slott. I Göteborgs innerstad finns flera intressanta adresser som är enkla att hitta till på egen hand som blivit flitigt använda under inspelningen. Däribland entrén som man använde till Djurgårdskällaren samt parken där Calle friar till Nina. Dessutom går det att besöka flera lägenheter och hus som i verkligheten fungerar som museum, som vi känner igen som några av karaktärernas hem.

13 inspelningsplatser till ”Vår tid är nu” i Göteborg


6. Upptäck kommisare Wallanders Ystad

Ystad och kommisarie Kurt Wallander är för evigt förknippade med varandra. Följ med på en guidad promenad genom Ystad i Wallanders fotspår eller leta upp inspelningsplatserna på egen hand. Du kan besöka allt från hans favoritcafé till platserna där han löser mordgåtor. Du kan även titta in i Wallanders vardagsrum och andra miljöer om du tar en sväng förbi Ystad Studios visitors center.

18 tips på annorlunda och roliga saker att göra i Ystad
7. Annorlunda utflyktsmål i mellersta Skåne- häxor, kannibaler & qigong

Från häxor, kannibaler, äventyrare och frigående lamadjur till en tusenårig ek och ett osannolikt överdådigt qigongtempel med buddhapark. Detta är utflyktsmålen som inte riktigt liknar något annat. Följ med på ett riktigt äventyr till 5 annorlunda och lite märkliga platser att besöka runt om i mellersta Skåne.8. Lev ut dina ”Emily in Paris” drömmar på Hotel Pigall i Göteborg

Drömmer du om att resa till Paris i ”Emily in Paris” fotspår men inte har råd eller möjlighet att resa dit. Gör då som jag gjorde och lev ut dina mest drömmiga ”Emily in Paris- drömmar” på hemmaplan utan att behöva packa resväskan och flyga till Paris. Glöm avsaknaden av Eiffeltornet och checka istället in på ett franskinspirerat hotell där du kan frossa croissanter, dricka franska bubblor samt klä dig i dina mest pastellglada modeplagg. Hotel Pigall i Göteborg är beläget i en vacker 1700-tals byggnad i hjärtat av centrum. Även om byggnaden skvallrar om att det kan finnas något intressant på insidan så har man ingen aning om vilken drömmig värld man sugs in i när man kliver in genom dörren. Den drömmiga eleganta inredningen går som en röd tråd genom hela hotellet. Från receptionen och korridorerna till de vackra rummen. Allra lyxigast är det om man checkar in i någon av sviterna Suite Céleste eller Suite Belle som har allt man möjligtvis kan önska sig. Låt oss heller inte glömma ett besök i sofistikerade Bar Amuse i foajén med sina sammetsklädda möbler och fladdrande stearinljus eller att njuta av en middag framför brasan på franskinpirerade restaurang Ateljér som man hittar längts upp i byggnaden. Här finns helt enkelt allt man behöver för att förlora sig själv i en annan värld för en stund och leva ut sitt allra bästa ” Emily in Paris- liv”.

”Emily in Paris-inspirerad” weekend i Göteborg. 

9. Japanska saker att göra i Göteborg


Är du en Japanfantast? Varför inte tima in ett besök i Göteborg lagom till cherry blossom säsogongen. Vandra i en japansk granskog, ha en picknick under körsbärsblommen, prova en vacker kimono eller botanisera mellan alla japanska restauranger. Fresta smaklökarna med en bubble tea, en enhörningsglass eller varför inte en rykande het skål med ramennudlar. För den som vill gå ”all in” rekommenderas ett besök på en traditionell Izakaya med omakase och tillhörande sakeprovning. Mer Japan än så blir det inte i Göteborg.

15 japanska saker att göra i Göteborg
10. Upplev 4 sagolika platser i Falköping

Besök torpet vid Alphems arboretum som sägs gett inspiration till Walt Disneys saga om Snövit & de sju dvärgarna eller varför inte checka in i en flugsvamp, i en trästubbe eller högt uppe i 7:e himlen? För den som drömmer om att få träffa skogens konung kan man även checka in i motorsågssnidade älg- och bisonstugor mitt i det sagolika skogsbrynet i älghänget. Nej, du varken drömde eller hörde fel. Dessa upplevelser finns faktiskt på riktigt och är precis lika sagolika som de låter. Dessutom hittar du dem här hemma i Sverige. Ta med familjen och gör ett besök vid Snövits stuga, få frukosten uppskickad i en korg till de svajande trädkronorna i 7:e himlen eller checka in i en svamp, i en stubbe i trollskogen eller i en stor bisonoxe eller älghona mitt i älghänget. Detta är 4 riktigt sagolika upplevelser att uppleva i trakterna runt Falköping
11. Besök de svenska vingårdarna

Visste ni att de svenska vinbönderna idag gör vin i alla möjliga stilar från klassiskt friska vita, bärsmakande rosé, fatlagrat rött till bubbel framställt enligt metodé traditionelle, kraftfulla apassimentoviner samt spännande orangevin. Varför inte göra en resa längs med vinvägen eller varför inte kalla den för ”La route des vins” Sveriges svar på ”lilla Provence”. Vinvägen som startar i Halland sträcker sig runt hela Skånes kust som kantas av vingårdar som erbjuder allt från logi på lyxig spa-anläggning till glamping mitt ute bland vinrakorna. Många av vingårdarna erbjuder dessutom olika typer av mat-och dryckesupplevelser samt vinprovning och vingårdsvandring.

8 vingårdar längs med Sveriges ”La route the vins”
12. Upplev platser längst med västkusten med skön ”Boho atmosfär”

Drömmer ni om bohemiska platser med barfotaliv, sol och strand i sommar`? Jag har försökt leta upp de mest bohemiska platserna här hemma i Sverige längs med den svenska västkusten i områdena runt Göteborg, Halland och Skåne. Allt från caféer, restauranger och hotell till butiker, gårdar och marknader med den där speciella boho-atmosfären, ”Peace & Love” och lite ”Flower Power”.

10 platser på den svenska västkusten med ” Boho-atmosfär”
13. Gå en självguidad graffittivandring i Göteborg

Det finns som en hel del cool steet art att upptäcka i Göteborg, utspritt i flera olika områden och stadsdelar. Därför har jag valt att dela upp mina ”street art-promenader” i flera kortare promenader samt spårvagnsutflykter. Gör en av dem, några eller varför inte allihop nästa gång du kommer på besök till Göteborg.

En självguidad ”steet art-promenad” i Göteborg14. Testa annorlunda spaupplevelser i Varberg

Att Varberg blivit lite av ett ”mecka” när det kommer till annorlunda spaupplevelser beror mest pga en man vid namn Lasse Diding som byggde två annorlunda hotellverksamheter i staden. Hotell Havanna med sitt kubatema och Hemmingway badet samt Hotel Gästis med sitt spektakulära Leninbad. Två unika upplevelser man man inte får missa om man är sugen på en annorlunda spaupplevelse.

Ett annorlunda och säreget hotell i Varberg
15. Paradisställen på Österlen

Är det något det finns gott om i Skånes ljuva Österlen, så är det väl just paradisställen. Här är några av mina personliga favoriter att besöka när jag är där. Checka in på ett bohemiskt Hide out, promenera mitt i ett lilaskimrande lavendelfält, smaka på galette på Franskans creperi eller varför inte titta in en stund hos Mandelmanns, Karl Fredrik eller hos Gustavs på Österlen. På Dalänga café kan man avnjuta ekologiska bakverk och nypressad äpplejuice och på Backagården kan man sitta mitt i lummande grönska i det stora växthuset.

8 paradisställen att besöka på Österlen16. Upplev annorlunda afternoon tea med ett tema

Varför inte boka in en afternoon tea med ett kul tema. Jag har provat på ett par av dessa i Sverige som verkligen sticker ut. På Sherlock Holmes cocktail Bar i Malmö kan man uppleva en afternoon tea bjudning av Ms Hudson i äkta detektivmiljö och på Alice & Katten i Lund kan man uppelva en traditionell afternoon tea bland rykande tekannor och vita kaniner. I Göteborg kan man uppleva en aftenoon tea upplevelse a la Belle epoké eller varför inte ta med hunden på Afternoon tea?17. Besök coola bryggerier och taprooms i Göteborg

Göteborg har verkligen blivit känt för sina många microbryggerier och hantverksöl. Drick öl som bryggs inför en postapokalystisk framtid eller som förflyttar dig till den fiktiva paradisvärlden Shang-ri-La. Smaka på bryggderna som fått sin inspiration från ett gäng bökande grisar, fartyg och salta vindar från Göteborgs hamn. Eller varför inte besöka bryggerierpuben som får dig att tro att du hamnat mitt i ett bibliotek. I Göteborg finns hur många som helst bryggerier och taprooms att besöka. Några av dessa är t.ex. Spike, Två Feta Grisar, Vega, Sad Robot, Sahng-ri-la, Stigbergets, Pils och Beerbliotek m.m18. Gör en mat-och vinresa genom ”lilla Toscana”

Solmogna tomater med färsk burrata, stenugnbakad pizza, Italienborg & några helt fantastiska vingårdar. Ja, där har ni Skånes ”lilla Toscana” i nordvästra Skåne i ett nötskal. 

En mat-och vinresa genom lilla Toscana i nordvästra Skåne
19. Gör en matresa genom ”lilla Provence” på Österlen

Åk på roadtrip genom Sveriges ”lilla Provence”, Österlen i Skåne. På vägen kan man stanna till på allt från gårdsbutiker och vinslott till äppleodlingar och paradisgårdar som specialicerat sig på stenugnsbakad pizza. Vi provsmakade på lokal mat och dryck, vandrade genom vackra vinodlingar, senapsfält och medelhavsträdgårdar samt besökte några av Österlens populära sevärdheter. Följ med på en smakrik matresa genom Sveriges svar på Provence.20. Upplev Amerikanska Södern fast i Skåne

Ta på dig cowboyhatten, cowboybootsen och hoppa upp i sadeln. Vi har siktet på den Amerikanska Södern fast i Skåne. På Kullahalvön i nordvästra Skåne hittar man nämligen bbq-röken och smokehouseladorna på landsbygden som tar dig med hela vägen till andra sidan jordklotet med en smula fantasi. Föreställ dig att du befinner dig på en roadtrip på den svenska landsbygden och du plötsligt ser den amerikanska flaggan fladdra i vinden en bit bort. Doften av röken och nygrillad brisket och short ribbs har redan letat sig in genom den öppna bilrutan. Klart du svänger av och undersöker var de härliga dofterna kommer ifrån. Döm om din förvåning när du kliver ur bilen och upptäcker att här ligger ett riktigt amerikanskt smokehouse i en lada mitt på landet med monsterrök och allt.

Upplev den Amerikanska södern fast på Kullahalvön i Skåne
21. Testa på Glampinglivet

Likt nypoppade popcorn har de poppat upp runt skogar, hav och sjöar på många håll runt omkring i Sverige. Jag talar naturligtvis om de vita glampingtälten som tenderar att ha blivit mer poppis än någonsin. Förra året var glampingens år för oss och vi checkade in i ett tiotal glampingar runt om i Sverige. Här har ni 8 helt unika glampingar att checka in på i sommar. Vilken blir just din favorit?


22. Upptäck ”lilla Karibien” i Olofstorp

Barfotalyx i lilla Karibien, så beskriver Flip Flop Beach Bar sig själva och jag hade inte kunnat sätta bättre ord på beskrivningen. Den vita långa straden vid Olofsbo som varit en badpärla sedan 50-talet är ett riktigt litet paradis. När man stiger innanför dörren på färgglada Flip Flop Beach bar blir man genast glad i själen och får en riktig vitaminkick av alla kulörta färger. Receptionen är inredd i bohemisk ”flower power-stil” och de 14 rummen på hotellet är nyrenoverade och inredda i olika stilar. Ett av de populäraste rummen är det som kallas för ”60-talsrummet”. Restaurangen är som en blå/turkos dröm där det serveras färgsprakande cocktails och mat med karabiska influenser. Testa t.ex en tuna melt eller en härlig karibisk räksoppa. Utanför väntar den härliga sandstranden.


23. Upplev Per Gessles Tylösand

Spendera sommaren i soliga Tylösand. Sola och bada på den milslånga sandstranden. Varför inte checka in på Per Gessles hotell eller bo på camping ett stenkast från havet. Ett semsterminne som du garanterat kan referera till i efterhand som gyllende tider.


24. Udda saker att se & göra i Stockholms Gamla Stan

I Gamla Stans virrvarr av smala kullerstensgränder finns en hel rad med udda och en del rätt märkliga saker att upptäcka. Vad sägs om att besöka ett museum fyllt med dalahästar, en urinoar från 1700-talet, leta efter gömda runskrifter eller att beskåda Gustav den II Adolfs uppstoppade häst. Du kan även dinera bland både vikingar och pirater nere i källarvalven eller göra en tidsresa tillbaka till medeltiden.

20 udda saker i Gamla stan, Stockholm25. Hitta till hemliga speakeasybarer i Sverige

En speakeasy är ett annat ord för hemlig bar, lönnkrog eller svartklubb och begreppet speakeasy kommer från 1920-talets förbudstid. Namnet speakeasy kommer från USA och syftar på en hemlig svartklubb där man serverar alkohol utan tillstånd. Nutidens speakeasybarer påminner fortfarande mycket om de som fanns under förbudstiden. De har ofta dolda ingångar kamouflerade bakom vad som verkar vara något helt annat. Några av dem kräver till och med ett lösenord eller att man ska klara någon form av test. Den enda riktigt stora skillnaden på speakeasybarer nu och då är att alkoholservering på dagens speakeasies är fullt lagligt och det är oftast här man finner stans mest kreativa cocktails. Fenomen är väldigt populärt i de flesta större städer idag. Sverige har kanske bara ett blygsamt tal av dessa en så än länge, men visst finns det ett par stycken för den som söker. I Göteborg kan jag tipsa om Stranger och JQ´s Speakeasybar samt i Stockholm Art och Lucy´s Flower shop.26. Upptäck den hemliga guiden till Göteborg

Vilka är egentligen Göteborgs bäst bevarade hemligheter, lönnkrogar och lokala ”hidden gems”? Vågar du ringa på en anonym portelefon, följa det neonröda skenet nerför trappan, ta reda på vad som döljer sig bakom rum 255 eller signa upp dig till stans hemligaste middagsbjudning?

Den hemliga guiden till Göteborg
27. Besök ett mytomspunnet tempel

Det första man tänker när tempelbyggnaden sakta tornar upp sig och börjar synas från bilfönstret från grusvägen, är att hela uppenbarelsen känns så osannolik och overklig. Ett enormt kinesiskt Qigong tempel är ju inte det första man förknippar med Skåne precis och med det lilla samhället Hörby. Det vilar en rofylldhet över platsen. I buddhaparken kan man promenera och på innergården sluta ögonen en stund framför den gigantiskt stora buddhastatyn. Det är slående vackert var man än tittar. Till Yangtorp kan man komma både för att bo på hälsoretreat, äta, träna, meditera eller bara för att göra en utflykt med ovanligt mycket andlighet. Ingen lämnar Yangtorp Sanctuary oberörd, det är i alla fall ett som är säkert.

Yangtorp- besök ett mytomspunnet tempel i Hörby

28. Annorlunda matupplevelser i Örebro

Vad sägs om att äta middag nära naturen vid en rofylld sjö, inne i ett slott, i en tortyrkammare eller kanske i ett kapell? I Örebro och i trakterna runt om finner man flera restauranger och matupplevelser utöver det vanliga. 

Annorlunda matupplevelser i Örebro29. Absolut Home – besök Absolut Vodkas hem i Åhus

Absolut Vodka Åhus Villa Experience slog upp dörrarna 2018 och gör det nu möjligt för besökaren att få reda på mer om den berömda vodkan och vad som ligger bakom dess framgång. I upplevelsen ingår en 90 min lång visning med coola effekter, guidad tur genom fabriken, en titt in i ”spritkyrkan”, vodkaprovning samt en ”cocktailclass” där man kan välja mellan både alkohol och alkoholfria alternativ.

Weekend Guide till Kristianstad och Åhus
30. Upplev fika i caféstaden Alingsås

Sugen på att fika? Varför inte göra en utflykt till Alingsås som i folkmun brukar kallas för ”the Capital of Swedish fika”. Det enda du behöver se till innan avfärd är att ha gott om plats kvar i magen för bullar, kringlor och alla andra smarriga bakverk. Botanisera mellan de mysiga trähusen, kaféerna och bagerierna på de kullerstensbelagda gatorna i  Alingsås gamla stan eller gör ett besök på Nolbygård ekokafé som är beläget strax utanför centrum. Trots att några av de riktigt gamla kaféerna i staden har fått stänga igen så är Alingsås fortfarande kafétätt. Närmare bestämt ett 20-tal fantastiska kaféer ska det finnas runt om i den lilla stan om man frågar turistbyrån. 31. Disgusting food museum- besök Sveriges äckligaste museum

Är du äckelmagad så kanske inte det här muséet är något för dig, men är du av det modigare slaget så är Disgusting food museum definitivt något att besöka. Här få du nämligen utöver själva utställningen av världen i särklass äckligaste mat även chansen att dofta och smaka på flertalet av rätterna och matvarorna. En avsmakningsmeny bestående av 22 rätter som du sent ska glömma. Här får du chansen att testa allt från svarta myror och bamboo maskar till tusenårigt ägg och illadoftande ostar. Rätterna kommer från alla delar av världen och från Sverige drar vi även vårt strå till stacken med vår egen högst illadoftande surströmming. Klarar du av att smaka på alla rätterna får du även rätten att handla en t-shirt i butiken där det står att du vågade prova allt. Vill du ha något udda att skryta om, så vet du vart du ska gå. Vid entrén delas självklart en spypåse ut, ifall du skulle behöva.

Annorlunda saker att göra i Malmö

32. Besök det annorlunda bostadsområdet Jakriborg

Det annorlunda bostadsområdet Jakriborg (nära Malmö och Lund) är byggt i en stil som ser ut som att husen är bevarade från medeltiden. Så är dock inte fallet. Här finns egentligen inte särskilt mycket att göra men är en kul och väldigt pittoresk plats att stanna till på om man vill besöka Sveriges kanske mest annorlunda bostadsområde. Ta en promenad i området och insup atmosfären.
33. Var med om en ljuvlig lavendelupplevelse i Sverige

Ljuvliga lavendel. Drömmer du om att gå omkring i ett lila hav av lavendel. Du behöver inte åka till Provence för att få vara med om en riktigt härlig lavendelupplevelse. Det räcker att du besöker Österlenkryddor. Här finns både lavendelfält i skimrande lila, ljuvlig lavendelglass, läskande iskall lavendellemonad och andra roliga lavendelupplevelser. Det finns t.ex ett evenegemang som heter lavendelmorgon där man samlas mitt i lavendelfältet på morgonen och får plocka sin egen lavendelbukett, får höra historien bakom lavendeln samt få ta del av odlingstips direkt från odlaren. I upplevelsen ingår även en frukost bland lavendel där man får ett glas mousserande lavendeldricka alt. ett glas mousserande vin av Cuvée Carl-Otto, samt smörgås och lavendelglass. Kommer man hit mer spontant kan man ändå plocka en bukett lavendel, besöka gårdsbutiken samt ta en glass eller lättare rätt i caféet.

Lavendelupplevelse på Österlen

Den här listan kommer att fyllas på med fler upplevelser med tiden. Så spara och återkom gärna för fler annorlunda tips på saker att göra i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.