Urban mat & dryck i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg

Gamlestaden och området runt Slakthuset brukar ibland kallas för Göteborgs svar på Meatpacking district i New York och Kødbyen i Köpenhamn. Det kanske inte är en helt rättvis jämförelse men det är verkligen en växande stadsdel med stor utvecklingspotensial att bli något riktigt speciellt i framtiden. Redant nu hittar man ett spännande utbud av trendiga restauranger, microbryggerier, taprooms, cityysteri samt något så coolt som Nordens första stadsvinieri i slakthusets gamla lokaler. 

 

Kanske hade området växt ytterligare vid det här laget om det inte hade varit för att pandemin satte käppar i hjulet samt fick många att för tillfället trycka på pausknappen. Jag tror dock inte det dröjer så särskilt länge tills vi får se att allt fler hittar hit och flyttar in i de gamla slakthuslokalerna. Om inte räcker de ställen som redan finns idag alldeles förträffligt då dessa enligt mig har mer ”coolhetsfaktor” än de allra flesta i stan. Så hoppa på 11:ans svårvagn på Centralen och gör en utflykt till Gamlestaden och Slakthuset. Kom gärna hit på helgen för att säkerställa att alla ställen har öppet.

Glöm inte följa oss på istagram @fantasydining för fler tips & inspiration. Vi besöker nya roliga, spännande och annorlunda platser varje vecka.

 

Spike Brewery

Musik, konst och urban stadskultur är inspirationen bakom Spikes hantverksöl. Vilket också tydligt märks i miljön inne i deras ultracoola taproom som inte är helt lätt att hitta till om man inte känner till var det ligger. I vad som nästan ser ut som en övergiven byggnad och varumottagning sitter endast en liten klisterlapp vid handtaget på en grå dörr där det står Spike som tecken på att vi har kommit rätt. Innanför dörren mixas den industriella miljön inne i det f.d slakthuset med lysande neonljus, discolampor, coola inredningsdetaljer och möbler i secondhand. I de gamla kylrummen där köttet en gång kanske hängdes upp och styckades skymtar man numera öltankarna bakom de tunga plastdraperierna. Tankarna till Berlin är aldrig särskilt långt borta och jag ska erkänna att jag inte trodde att det gick att finna ett ställe som det här i Sverige. I den rosa skimrande baren i neonljus serveras alltid 10 roterande kranar med nybryggd öl. Ta in en provbricka hantverksöl och testa food trucken utanför för en bit mat.

Spike Brewery & Taproom, Slakthuset Hall V, 415 02 Göteborg

 

Wine Mechanics

Wine Mechanics är Nordens första stadsvineri. Detta innebär att druvornas växtplats kommer från olika vingårdar i Europa som fraktas till vineriet (som längst 48 timmar efter skörd). Men det är på det urbana vineriet i Gamlestaden man därefter tar över vinifieringen och producerar sitt eget vin. De nyskördade druvorna som anländer till vineriet tas om hand omedelbart för kross, press och jäsning och därefter startar tillverkningen av Wine Mechanics unika viner som alla jag hittills provat varit unika och haft ett intressant id. Har ni inte testat vinerna från stadsvineriet i Gamlestaden ännu rekommenderar jag verkligen att göra det. Prova på plats med en bit mat. På Wine Mechanics hittar man även en restaurang som har öppet för lunch ons-fre och för middag ons- lörd. På några av maträtterna som serveras i restaurangen kommer man bli serverad den exklusiva 24 månaders fjällkoosten riven över maten. Den här dyrgripen till ost (1000kr/kg) hämtar Wine Mechanics från Cityysteriet ett stenkast därifrån. Man hittar även Wine Mechanics viner på Systembolaget. Gimmi Gimmi Gimmi Riesling 2019 (nr. Nr 33243) är en suverän kombo till musslor och några av de nya vinerna från 2020 som Firstful Love (Nr 31133) och Punkdrömmar (Nr 31821) får min nyfikenhet att slå en kullerbytta.

Wine Mechanics,  Lilla Waterloogatan 15, 415 02 Göteborg

 

 

Rollingbistro BACKYARD

Den oranea foodtrucken Rolling Bistro som brukade rulla runt på Göteborgs gator utvecklades till två restauranger. Den ena ”Dockan” hittar man ute på Lindholmen på Hisingen och den andra ”Backyard” hittar man i en industriell lokal med högt i tak i Gamlestaden. Kom hit och insup atmosfären, drick lokala hantverksöl från närliggande bryggerier och testa en bit mat från den izakayainspirerade menyn. Här blandas nyfiken, hänsynslös och kärleksfull tolkning av Japansk barmat samt som alternativ Rollings Bistros berömda burgare. Den vegetariska burgaren görs på grillost som ystas på det närliggande Cityysteriet. En intressant meny som genast gör mig nyfiken. Jag vill också tipsa om deras ovanliga och mindre traditionella ”Julbord på ett spett” 7 serveringar med tillagning över eldtunna. Längtar man inte till julen lite extra nu?

Rolling Bistro Backyard, Gamlestadsvägen 4, Hus B11, 415 02 Göteborg

 

Hyaku sushi 

Hyaku sushi hittar man i tunneln under spårvagnsstationen i Gamlestaden. Precis som restauranger i Tokyo ofta är belägna i gångarna under tunnelbanan. Den moderna miljön kombinerad med ljudet av gnisslande spårvagnar ovanför samt människor i ständig rörelse utanför bidrar till en unik upplevelsen av att nästan befinna sig i Japan. Det finns ett stort urval av sushi, ramen och andra japanska rätter i menyn, den ena rätten läckrare än den andra. En lyxvariant av sushi i en unik miljö som förflyttar besökaren hela vägen till Tokyo.

Hyaku sushi, Gamlestadstorget 5, 415 12 Göteborg

 

Cityysteriet

Vem säger att osttillverkning sker ute i en lada på något gårdsmejeri bland kossor och klöver? Nej Cityysteriet i Slakthuset är ett urbant cityysteri som ystar sina ostar mitt i stan. Mjölken kommer bl.a från gårdar i Halland. Det ligger stor omsorg i tillverkningsprocessen och den osten som inte ystas på plats kommer från väl valda samarbetspartners som tillverkar kvalitetsostar. Cityysteriets egna ostar blir allt fler och fler. Det finns i dagsläget tre ostar som står för basen i ysteriet. Dessa heter Velvet Viking, Mick & Kim och Born with a tail (Devil in discuse). Några nyheter har också smugit sig in i sortimentet. Vad sägs tex om ”den nya svarta” en kittost som är tvättad med svart-ipa från Spike Brewery och grillosten ”Fire down below” som passar perfekt som ett vegetariskt alternativ på burgaren. I sortimentet finns även tillbehör till osten som marmelader och annat smått och gott. I framtiden finns funderingar på att utöka med chark. Cityysteriets fabriksbutik är i dagsläget öppet fre-lör 12-16.00 men man har tankar på att försöka ha öppet fler dagar i veckan i framtiden. Cityysteriet är öppna för att ta emot grupper, som vill veta mer om osttillverkning samt anordna vin- och ölprovningar med ost i kombination. Tips: testa gärna ostarna tillsammans med Wine Mechanics viner. Grym kombo från två av de mest urbana lokaltillverkare som ligger ett stenkast ifrån varandra.

Cityysteriet,  Lilla Waterloogatan 20, 415 02 Göteborg

Läs också: Min guide till bohemiska Majorna i Göteborg

5 annorlunda & unika hotell att checka in på i Sverige i vinter

När den första snön faller och vinden viner utanför fönstret, vad kan vara mysigare än att checka in i ett riktigt varmt skönt hotellrum här hemma i Sverige i vinter? Kanske i ett vackert slott, i ett f.d bankvalv eller varför inte mitt ibland excentrisk kuriosa och nostaliska samlarföremål.

 

Här är mina 5 annorlunda & unika favorithotell i Sverige att checka in på i vinter. Glöm inte följa att @fantasydining på Instagram för fler tips och inspiration från när och fjärran.

 

1. HOTELL GÄSTIS I VARBERG

Hotell Gästis i Varberg är en sådan plats där man kan förlora sig helt i den säregna atmosfären. Där man lätt glömmer tid och rum innanför hotellbyggnadens dörrar. Allt finns där. Den mörka burriga hotellobbyn med ”speakeasy-känsla” med en bardisk gömd bakom en bokhylla med begagnade böcker, de spännande knarrande korridorerna fyllda med kuriosa och udda förmål, restaurangen med klirrande champagneglas samt de individuellt inredda hotellrummen som inget är det andra likt. För att inte tala om det spektakulära Leninbadet nere i i källarvalvet som är en helkaklad dröm i djupaste blått. Atmosfären inne på Hotell Gästis kan inte beskrivas annat än helt annorlunda och säregen. Hotellet består av tre byggnader från 1700-talet där man inte direkt snålat eller dragit ner på något i inredningen precis. I byggnadernas knarrande korridorer kan man träffa på allt från riddare och bisarra dockor till uppstoppade djur eller olika typer av udda samlingar. Antika möbler blandas med orientaliska mattor, kristallkronor i taket, udda förmål och kuriosa från förr. Nere i källarvalvet hittar man det beryktade Leninbadet som sägs vara en kopia av Vladimir Lenins eget favoritbad i S:t Petersburg. Här snackar vi om ett ställe med extra allt med detaljer som får vem som helst att häpna. Man vet aldrig vad som väntar bakom nästan hörn fram till det att man kommer fram till badets hjärta som är en helkakalad dröm i djupaste blått med brinnande stearinljus, förgyllda detaljer och konstföremål. I detta underjordiska palats som är inhyst i ett källarvalv som är bevarat från 1700-talet finner man bubbelbad, kallbad, ångbastu och fotbad i en märklig men mycket fascinerande miljö. Någon mer än jag som är sugen på att rymma hit i vinter?

Läs mer här: Hotell Gästis- ett annorlunda & säreget hotell i Varberg

 

2. HOTELL EGGERS, GÖTEBORG

Hotel Eggers har varit med ända sedan 1859 och är ett av Sveriges allra äldsta hotell. Genom dess anrika dörr har det stigit in och ut allt från celebriteter och kungligheter till konstnärer, diplomater och spioner. Gäster vars historier är lika spännande som hotellet i sig självt. Att bo en natt på Hotel Eggers är nästan som att göra en resa tillbaka i tiden och själv känna sig lite som en celebritet. Hotell Eggers andas nämligen lyx och glamour med en inredning som gör en hänförd redan när man stiger in genom foajén. Det mesta i möblemanget, kristallampor och konst har funnits på Hotel Eggers sedan gamla tider. Därför känns det lite extra lyxigt att checka in i ett av de exklusiva executive-rummen där möblemanget även där är i original. Det finns 14 stycken executivesviter på hotellet, det ena rummet mer spännande än det andra. Man kan t.ex bli tilldelad rum 125 där prins Bertil alltid bodde under 30-40-talet, det rosa Jussi Björling-rummet nummer 136 eller varför inte det lila Håkan Helströmrummet 133 där man spelade in musikvideon till ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Varje rum har sin egen historia och mystik.

Läs mer här: Bo som en celebritet på anrika Hotel Eggers

 

3. VICTORY HOTEL, GAMLA STAN STOCKHOLM

Så fort man kliver innanför dörren i foajén på Victory Hotel möts man av historiens vingslag, skepp, maritim antikvitet samt kuriosa om svenska sjökaptener. Hotellet har många historier att berätta och den som söker kommer att upptäcka flera hemligheter. Visste ni att rester av Stockholms försvarsmur lejontornet finns i frukostmatsalen under hotellet? Eller att fyndplatsen för Sveriges största silverskatt (loheskatten) upptäcktes i en del av huset där hotellets restaurang Djuret är belägen idag. Förutom detta har varje antikvitet sin egen historia och i rummen finner man kuriosa om svenska sjökaptener och antika målningar av deras skepp. Hotellet som är döpt efter ett engelskt fartyg är där med en sevärdhet i sig själv. Här finns en unik samling av maritima antikviteter som har samlats av hotellets grundare Gunnar Bengtsson. Han och hans fru skapade under sin tid ett unikt hotellkoncept utifrån sin stora passion. En plats som är både unikt, personligt samt lyxigt exklusivt, beläget mitt i hjärtat av Gamla stans smala gränder samt äldsta kvarter. Perfekt utgångsläge för julshopping.

Läs mer här: Victory Hotel i Gamla stan- sjökaptener skepp & fantastiska historier 

 

 

4. THE VAULT, HELSINGBORG

En gång i tiden var den palatsliknande byggnaden i Helsingborg stadens bank. Idag vilar The Vault Hotel under ett bankvalv från förra seklet. Den eleganta miljön och det pampiga glasvalvet i entrén bidrar till att den spännande bankhistorien och mystiken lever kvar i väggarna. Att det här hotellet är speciellt förstår man ju redan av namnet. ”The Vault” betyder ju bankvalv på engelska och byggnaden ritades som ett bankpalats vid slutet av 1800-talet. Med så mycket historia och i en sådan elegant och fashionabel miljö kan en hotellövernattning här inte bli annat en minnesvärd. Det börjar redan vid entrén då man möts av den rosa romantiska blomsteringången samt det eleganta kupoltaket i glas. Man blir genast omsvept av en känslan av lyx, glamour och romantik. Den ovala cocktailbaren i mitten av salongen andas gammaldags stil medan resten av inredningen är så modern och instagramvänlig som den kan bli. Väljer man att bo i en av sviterna kommer man ha det lite extra bra kan jag lova.

Läs mer här: Checka in i ett f.d bankvalv på The Vault Hotel 

 

5.THORSKOGS SLOTT, VÄSTERLANDA 

Har du någon gång drömt om att bo som en prinsessa i ett vackert slott? Den drömmen kan bli sann på Thorskogs slott. Bland tinnar och torn samt den trolska naturen utanför är det lätt att leva sig in i rollen som prinsessa för en dag. Thorskogs slott är beläget mellan Kungälv och Lilla Edet ca 50 min bilfärd från Göteborg. Slottet har en underbar engelsk trädgård samt en rofylld och vacker natur runt omkring sig. Lika vacker snöklädd som i grönska. Så fort man kliver innanför slottets dörr sugs man in i den speciella atmosfären som tar en med till en annan värld. Brasan i hallen sprakar, en doft av kaffe sprids från salongen och trätrappan knarrar när gästerna bär upp sina väskor till rummen. Att tillbringa en helg i ett vackert slott är den ultimata upplevelsen för den som vill uppleva lite extra lyx i vinter. En upplevelse som får vilket par som helst att känna sig som en prins och en isprinsessa.

Läs mer här: Bo som en prinsessa på Thorskogs slott

30 annorlunda hotell att checka in på i Sverige i sommar

”Taste of Prague food tour” – en matupplevelse utöver det vanliga

Är du en foodie, ute efter lokala matupplevelser utöver det vanliga och kanske till och med är beredd att gå upp ett par kilo i vikt? Vill du träffa resenärer från hela världen, sitta ned till bords samt dela på en bit mat tillsammans? Då är ”Taste of Prague food tour” verkligen något jag kan rekommendera för dig. Den här guidade turen bjuder på fantastisk mat och dryck samt tar dig med till några riktiga guldkorn i Prags mest bubblande gastronomiska stadsdelar.

 

 

Vilka är ”Taste of Prague”?

Taste of Prague startades i Prag 2011 av Zusi, Jan, Karolina, Markéta & Martin. De hade en önskan om att få möta och sammanföra resenärer från hela världen och sitta ner till bords tillsammans med dem över en bit god mat & dryck. Deras två grundmål är följande: Du ska lämna Prag och känna att du älskade allt med att vara där och du ska ta med dig ett par extra kilon hem i resväskan (i egen vikt då förstås). Jag kan själv intyga att deras plan lyckades galant.

Under vår ”food tour” var Karolina vår guide. Hon var som en enda stor solstråle med en härligt sprudlande energi samt passion för det hon gör. Vår lilla grupp från Sverige mixades med tre härliga tjejer från Norge och Karolina såg till att vi genast bekantade oss med varandra. Vi tillbringade därefter flera timmar i varandras sällskap med god mat och dryck på några av Prags mest spännande lokala restauranger.

Titta in på Taste of Pragues hemsida för priser, mer info & inspiration inför din resa.


Resan till Tjeckien var en pressresa arrangerad av visit czech republic.

 

1.  LOKAL

Vår ”food tour” startade på en lokal pub/ölhall som passande nog även hade just namnet ”Lokal”. Detta är Prags längsta och mest långsmala pub. Det som också är lite speciellt med det här stället är att man behållit den gamla inredningen i kommunistisk stil med temat minimalism. Puben är enkelt inredd med träbänkar, inristningar i väggar (precis som det var förr) samt stora öltankar i rostfritt stål direkt under kranarna. En gång i tiden var det så här alla ölhallar såg ut runt om i staden. På Lokal serveras traditionell hemlagad tjeckisk mat, klassiska pubrätter samt pilsner Urquell eller Kozel direkt från tanken.

Första serveringen:  På Lokal fick vi in mängder av småtallrikar med friterad ost med tartarsås, korvar, inlagd sill, inlagd färskost samt skinka med pepparotskräm. Detta sköljde vi ner med varsin kall kozel direkt från tanken.

Detta ska ni veta var bara början på vårt matäventyr. Det skulle visa sig komma mycket mer.

Dlouhá 33, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 

2. KANTYNA

Nästa ställe som vi besökte var Kantyna en restaurang som kändes som en blandning mellan en saluhall, en elegant köttrestaurang samt ett besök hemma hos den lokala slaktaren. De stora köttstyckena och benknotorna som hängde i skyltfönstret gav en försmak av vad som komma skulle. Innanför var det sorligt med mycket liv och rörelse. I mitten av salen står ett långsmalt marmorbord med plats för flera personer att stå och äta under ljuskronan (som är formad som ett köttben). De olika kötträtterna beställer man från de olika matstånden inne i restaurangen precis som i en saluhall eller på en matmarknad.

Andra serveringen: Serveringen på Kantyna bestod av ”beef tartar”, ”slowly rosted beef”, holandsky rizek (mald schnitzel), ”pulled pork shin” samt bröd och picklade grönsaker. Till maten kunde man välja mellan kozel öl eller lokalt tjeckiskt vin från Moravia (Märhen).

Politických vězňů 1511/5, 110 00 Nové Město, Tjeckien

 

 

3. KRO

På tjedje stoppet på vår ”food tour” hamnade vi i den bubblande gastronomiska stadsdelen Karlin. Här gjorde vi ett besök på Kro Kitchen som jag lätt vågar ge mig på att påstå serverar Prags godaste kyckling. Den här restaurangen är verkligen ett sånt där ställe man ska besöka om man vill hela sig själv med god mat. Allt smakar ljuvligt.

Tredje serveringen: Bestod av grillad kyckling, pulled chicken, pulled beef med aprikossås, potatispannkakor, ris med poppande bovete, pommes, hemlagad kimchi och kålsallad. Ja ni hör ju själva. Till maten drack vi husets populära rosévin Rešak wine by mr. Osicka. Vilken perfekt kombo!!

 Vinohradská 66, 130 00 Vinohrady, Tjeckien

 

4. ESKA

Sist men naturligtvis inte minst hamnade vi på Eska en oerhört populär och trendsättande restaurang, även den belägen i den gastronomiska stadsdelen Karlin. Eska är en modern restaurang/bageri som blandar modern matkonst med det traditionella. Detta gäller både i miljön samt när det kommer till resultatet som hamnar på tallriken. Restaurangen har två våningar med stora öppna fönsterpartier i taket som släpper in härligt med ljus i lokalen. Eska är ett perfekt ställe att komma till för att äta lunch eller brunch, vilket de också blivit mycket kända för.

Fjärde serveringen: Sista serveringen bestod av Eskas ”flame-baked” bröd med smör samt potatis i aska i krämigt potatisskum. Men det tog inte slut där. Det blev även vetrnik och plommonsorbet till efterätter samt en god kopp filterkaffe. Sen måste jag nog i ärlighetens namn säga att det inte fanns plats för mycket mer mat. Vilket var tur för här tog vår food tour med Taste of Prague slut.

 Pernerova 49, 186 00 Karlín, Tjeckien

Mätta och belåtna sa vi farväl till vår guide Karolina med vetskapen att vi alla säkert gått upp ett par kilo extra i vikt men ändå skulle lämna Prag nöjda och lyckligare än någonsin.

 

Läs också: Prags bästa ölpromenad för dig som gillar hantverksöl & 5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Glöm inte föja @fantasydining på Instagram

5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag

Vill du dricka vin på en härlig takbar, i en mysig gränd, under Karlsbron, nära kanalen eller varför inte på en vingård på hög höjd? Letar du efter de platser i Prag där det passar lite extra bra att dela på en flaska vin i solnedgången med vyer som blir magiskt vykortsvackra på bild? Här är mina bästa tips på 5 fantastiska platser att dricka vin på i Prag.

 

 

TJECKISKT VIN

Öl må förknippas med Tjeckiens huvudstad och är det land där det dricks mest öl i hela världen, men man ska inte glömma att det produceras en hel del vin också. Det tjeckiska vinet är intressant och spännande att upptäcka. Tjeckien har otroligt mycket bra viner som tyvärr aldrig kommer så långt som till Systembolagets hyllor här hemma i Sverige. Vilket är synd, så man ska verkligen passa på att dricka det tjeckiska vinet när man är på plats.

Moravia (Märhen) i sydöstra Tjeckien är den största vinproducerande regionen i landet. Den största staden i regionen är Brno som är den näst största staden i landet efter Prag. Regionen står för hela 94% av Tjeckiens hela vinproduktion, så mycket av vinerna som serveras i hela landet kommer därifrån.

I Tjeckien producerar man både vitt och rött vin på ett femtiotal olika druvor ifrån både internationella och inhemska druvsorter. Det vita vinet står för majoriteten av produktionen och är oftast i stilen friskt och fruktigt. Många av de tjeckiska vita vinerna har blivit tilldelade priser i internationella vinsammanhang samt i prestigefyllda tävlingar, vilket talar för en riktigt hög kvalitet. Vanligaste gröna druvsorterna är muller-thurgau, riesling, chardonnay, gruner veltliner och welschriesling (druvsorter som vi känner igen från Tyskland och Österrike). Pálava är en inhemsk druvsort som förknippas med Moravia i sydöstra Tjeckien. Druvan är en korsning mellan muller thurgau och gewurztraminer. Många tror att den här druvan kommer att skapa väldigt bra viner och ha ett strarkt id som kommmer att förknippas med Tjeckien i framtiden. Jag tror personligen att det bara är en tidsfråga innan tjeckiska viner blir lika trendsättande och efterfrågade som t.ex grannlandet Österikes.

Även om de vita vinerna är de som blir mest prisade samt får mest uppmärksamhet, tycker jag att de röda vinerna är riktigt bra de också. Det kallare klimatet (jämfört med många andra vinländer) bidrar till att de röda vinerna oftast produceras i en lättare bärig stil med en ungdomlig smak, hög syra med inslag av blåbär, hallon, färska örter samt med en viss mineraliet. Det finns naturligtvis rött vin även i andra stilar där man använt sig både av fatlagring och andra metoder för att skapa viner med mer karaktär, fyllighet och strävhet. Vanligaste blå druvsorterna är pinot noir, merlot, sankt laurent, blaufränkrisch och zwigelt. Många vingårdar satsar även på ekologiska -och biodynamiska odlingar.

 

1. St. Wencelas vinyard- vingården intill Prag Castle

Vill man börja bekanta sig med tjeckiskt vin, varför inte börja direkt på en vingård i hjärtat av centrala Prag. I sluttningen intill Prag Castle hittar man Villa Richter och St. Wencelas Vinyard. Den här legendariska vingården har en 1000-årig historia och är regionen Bohemias (Böhmens) äldsta vingård. Man började plantera rotstockar här redan på 900-talet. Idag odlas här främst riesling och pinot noir och självklart säljs båda vintyperna på glas eller flaska för provsmakning. Vingården har en stor servering med en makalös utsikt mot takåsarna alldeles intill odlingarna med vinrankor som sluttar ner från berget. I den här miljön där man nästan kan skåla med vinrankorna smakar vinet naturligtvis lite extra gott.

Prague 1, Tjeckien

 


2. Terasa U Prince-
takbar med vyn över Old town square

Terasa U Prince har blivit rankad som en av de ”topp 15 bästa takbarerna i världen”. Med sin enastående utsikt över Old town square är Terasa U Prince ett riktigt ”hot spot” dit man kommer för att äta, dricka, njuta av utsikten samt även för att synas. Många vackra bilder i flödet på instagram är tagna från takterrassens egen ”dubbel view point”. En hörna med den mest fantastiska utsikten inramad med vackra blommor. I den vackra miljön där man sitter under bar himmel serveras välgjorda cocktails och lokala viner. Jag slog naturligtvis till på det senare och provade ett glas Svatovavřinecké rosé från Mikrosvín Mikulov gjort på druvan St Vincent. Till vinet tog jag in diverse småtallrikar som tonfisktartar, grillad bläckfisk och grillad scampi.

 Hotel U Prince, Staroměstské nám. 29, 110 00 Staré Město, Tjeckien

 

3. Restaurant Café Marnice- vid kanalen under Karlsbron

Alldeles under Karlsbron intill kanalen hittar man detta café som känns som en romantisk date mellan Venedig och Paris där kärleksbarnet blir Prag. Här sitter man i en lugn och stillsam miljö aldeles intill kanalen på rosa fluffiga sittdynor i en miljö bland rosa blommor. Restaurangen serverar tjeckiska och europeiska specialitéer och erbjuder tjeckiska viner på glas. Den perfekta platsen för en romantisk lunch om man reser med sin käresta eller för att ta med sig en bra bok och smutta på ett glas vin om man reser ensam.

U Lužického semináře, Malá, Praha, Tjeckien

 

4. Velkopřevorský Mlýn- balkongerna vid vattenkvarnen

Velkopřevorský Mlýn som restaurangen heter har fått sitt namn efter den historiska kvarn som man ser på andra sidan av den lilla kanalen. Restaurangens populäraste platser är på de balkonger so har utsikt mot kanalen och kvarnen. En romantisk plats i Prag dit man ska gå om man vill dela en flaska vin och äta en god tjeckisk måltid med sin käresta. Skulle man inte få plats på den populära balkongen finns en mysig innergård som också ser väldigt inbjudande ut.

Hroznová 489, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

 

5. Restaurant Čertovka- vid Prags smalaste gränd

Restaurant Čertovka är ett mycket speciellt ställe som man hittar vid Prags allra smalaste gränd. Gränden är så smal att det sitter ett trafikljus intill som visar när det är grönt eller rött. Man kan inte mötas i gränden då blir det genast trafikstockning och kaos. Den smala gränden leder ner mot kanalen och där hittar man Čertovka´s otroligt härliga uteservering vid vattnet. Som gjord för att njuta av livets goda, undangömt en bit bort från de mest turisttäta gatorna. Čertovka-kanalen sägs förresten fått sitt namn efter en djävulsk kvinna på 1800-talet.

 U Lužického semináře, 118 00 Malá Strana, Tjeckien

Läs också:

8 rysliga, gåtfulla & mystiska platser i Prag

 Den ”ultimata gastroguiden” till Brno

Glöm inte följa @fantasydining på instagram för mer resetips & inspiration.

Prags bästa ölpromenad- för dig som gillar hantverksöl

”Prague craft beer tour” bjuder på en unik upplevelse för dem som verkligen gillar hantverksöl. Detta är något helt annat än en vanlig ”pubcrawl” där man får samma blaskiga stora stark vart man än kommer. Istället får man på den här guidade ölpromenaden testa några av Tjeckiens mest intressanta öl på noga utvalda barer som är specialiserade på hantverksöl. 

 

 

VIILKA ÄR ”PRAGUE CRAFT BEER TOUR”?

Är det inte konstigt att man inte hört talas så mycket om tjeckiskt hantverksöl? Visste ni t.ex. att det finns 450 mikrobryggerier i Tjeckien? Om man vill sätta detta i perspektiv så har Österrike t.ex bara 80. Trots detta och att det finns så mycket att erbjuda så upptäcker de flesta turister inte de riktigt goda tjeckiska hantverksölen. De vet helt inte vart de ska gå.

Gänget bakom ”Prague craft beer tour” är två vänner (Jakub och Martin) som har en lång historia tillsammans. De möttes i Spanien 2015 där de studerade och arbetade. Båda två har arbetat som reseledare och guider i många år och de uppmärksammade att öl i Prag inte är väl presenterat för turister. Det fanns då bara krogrundor ”pub crawls” med syftet att dricka så mycket som möjligt och det som serverades var blaskiga stora stark. Så 2019 bestämmde de sig för att göra något åt detta och startade ett nytt koncept som de kallade för Craft Beer Tour. Än idag är de fortfarande ensamma om detta koncept på marknaden samt om att erbjuda upplevelsen av tjeckiskt hantverksöl i Prag.

Både Jakub och Martin är oerhört kunniga ölsommelier och arbetar med öl på heltid. Jakub jobbar för Czech Brewmasters, som bygger bryggerier runt om i världen (teknik och bryggmästartillbehör), och Martin är försäljningschef för Proud Microbrewery, som ligger i Pilsen. De har därför lätt att ta människor till platser de inte skulle hitta till på egen hand samt i många fall känner de bryggmästarna personligen. Man kan därför alltid räkna med att få prova mycket bra öl på deras ölpromenader.

 

VAD INGÅR

Regular tour: Besök på en hantverksölbar & ett hantverksbryggeri, minst 1,5 l hantverksöl i minst 6 olika varianter, 2 typiska tjeckiska pubrätter som passar till ölen. Pris: 49 €

Premium tour: Besök på 3 hantverksölbarer & ett hantverksbryggeri, minst 2,5 l hantverksöl i minst 11 olika varianter, 3 typiska pubrätter som passar till ölen. Pris 79 €

Max antal: 10 pers


Resan var en pressresa arrangerad av visitczechrepublic.com

 

TJECKISKT HANTVERKSÖL & ÖLBARARERNA VI BESÖKTE 

 

1. Hostomicka nalevarna

Den första stället vi besökte under vår” craft beer tour” var ölbaren Hostomicka nalevarna, en liten hantverksölbar som vi med all förmodan aldrig hade hamnat på om vi inte följt med vår guide Jakub. De allra flesta av bord och stolarna här inne var redan upptagna av lokala stammisar. Inte en enda turist i sikte, de hittar nämligen sällan hit. Men tack vare vår guide Jakub fanns det ett ledigt bord som väntade på oss. Här började vi ölprovningen på riktigt med 4 smakprover på tapp från Hostomice microbrewery. Vi testade Fabián 10, Fabián 12, mörk Fabián14 samt en fresh hops special 13. Till detta fick vi in bröd och  bredbart grisfett. En traditionell pubrätt som är bra att grunda med innan eller till ölen. Min personliga favorit av de ölsorter vi fick testa var Fabián 12 , en ljus lager i traditionell tjeckisk stil med maltig smak.


ÖLKUNSKAP: Tjeckisk underjäst öl bryggs traditionellt i två olika varianter som man kallar för ”10%” och ”12%” detta har dock ingenting med alkoholstyrkan att göra som man kanske först kan tro, utan har istället med sockerhalten att göra som brukar anges som stamvörtstyrka. 10% betyder att det är 10% maltsocker i vörten. (Dock är det mindre alkohol i 10an än i 12an). Det bryggs även andra varianter som t. ex. 11 och 13, den sistnämda och uppåt är oftast mörka. Stamvörtstyrkan anges oftast tydligt på etiketten medan man hittar alkoholprocenten i innehållsförteckningen där bak.


Läs också: Taste of Prague ”food tour”- en matupplevelse utöver det vanliga

 

2. Pivovarsky klub

Pivovarsky klub är Prags allra första ”craft beer bar” och är belägen i den allt växande, trendsättande och restaurangtäta stadsdelen Karlín. Här serveras bl.a Benedict 12 lager som sägs var en av landets bästa.

 

 

3. DVA KOHOUTI BREWERY

Vad sägs om att dricka en Apollo Galaxy (en av de bästa alerepresentanter för hantverksölrörelsen) direkt från tapp inne i en bar som ligger mitt inne i ett bryggeri? Ganska coolt, så jag tänkte väl det. Bryggeriet drivs av det större Matuska bryggeriet, som är ett familjeföretag där pappa startade och sonen därefter fortsatte. Microbryggeriet med taproom är beläget mitt i den hippa stadsdelen Kalín och är oerhört populärt bland lokalbefolkningen. Jag menar man står ju praktiskt taget mitt i ölbryggningen bland tankar och kranar i en industriell miljö. Drömmen för en ölfantast.

 

4. PIVOTÉKA VÝCÉP

Sista stoppet på vår ”craft beer tour” var på en ny konceptbar vid namn Pivotéka Výcép. En liten hantverksölbar med 8 olika ölsorter på tapp samt ett stort sortiment på flaska.  Det här ställets unika koncept är att kyla ölen hela vägen från fat till kran. Vi fick faktiskt till och med följa med ner i kylrummet i källaren för att få se med egna ögon slangen från fatet som leder upp hela vägen genom taket till kranen. Något som är ovanligt att få se. Vi fick välja vilken sort vi ville prova här och valet föll på Muflon13 Red Ale – en överjäst ofiltrerad öltyp, rubinröd till färgen. Till detta fick vi in fläskrilette, bröd, ost och lite annat gott som passar till ölen. Här avslutades ölpromenaden och vid det här laget var vi rejält mätta och belåtna. Tips: Vill du handla med dig tjeckisk hantverksöl hem så får du inte missa att göra det på det här stället. Här finns jättemycket kul att välja bland som du inte hittar i de vanliga butikerna.


ÖLKUNSKAP: Vet du skillnaden på underjäst och överjäst öl? Underjäst öl är den vanligaste öltypen som t.ex pilsner och lager. Jäsningen sker vid en längre men lägre tempratur och man använder en typ av jäst som sjunker till botten. Underjäst öl är ofta mildare i smaken än den överjästa med mindre smakaromer. De överjästa öltyperna som ale, porter och stout sker under kortare jäsning under högre temperatur där jästen stiger till ytan när jäsningen är klar. Överjäsning är den äldsta tekniken att brygga öl på.


Läs mer om Prague Craft Beer Tour här: Prague Craft Beer Tour

Bo i en ”kärnkraftsbunker” på Nuclear Shelter 10-Z i Brno

En av de mest märkliga saker man kan hitta i Brno är förmodligen Nuclear Shelter 10-Z. Detta är något så annorlunda som ett skyddsrum som förvandlats till museum samt ett hostel. Skyddsrummet som än idag sägs vara fungerande mot massförstörelsevapen, kunde skydda 500 människor i upp till tre dagar. Fram till 1993 klassades dessutom bunkern som topphemlig av den tjeckiska armén. 

 

Så visst måste jag erkänna att det är en rätt märklig känsla att vandra omkring inuti Shelter 10-Z, i vad som idag är ett kombinerat museum samt hostel. Men vad som antagligen är ännu mer märkligt är nog att sova över här en natt i något av de tematiserade rummen. Jag lovar att om jag hade haft mer tid i Brno hade jag varit så illa tvungen att checka in här (för bloggens skull förstås) samt för att stilla min ständiga nyfikenhet för annorlunda grejer. Så jag vet inte om det var tur i oturen eller inte, att tiden i Brno inte räckte till för ett extra äventyr? Vad tror ni?

 


RUNDTUR INNE PÅ MUSÉET

Istället för övernattning fick jag tillbringa ett par timmar inuti bunkern tillsammans med en guide som visade mig runt i muséets olika delar. Han förklarade och visade mig de maskiner och generatorer inne i bunkern (inte långt ifrån ett maskinrum på ett fartyg) som var anledningen till att så många människor skulle kunna överleva här i upp till tre dagar vid en attack. Dessa maskiner sägs även fortfarande fungera dessutom.
Guiden ledsagade mig genom de smala korridorerna och förklarde i detalj vad varje rum brukade användas till. En del rum mindre trevliga än andra.
Då och då hördes ljudet av ett alarm eller en siren vilket genast fick mig att hoppa till och inse allvaret som ligger bakom det som bunkern faktiskt en gång var menad för.

Låt oss verkligen hoppas att skyddsrummet aldrig ska behöva användas för sitt ursprungliga syfte. Men oj vilken flax man skulle ha om man råkat checka in här just då. (Förlåt, det skämtet kunde jag inte låta bli att dra).

Efter rundturen inne i muséet (som både var fascinerande och läskigt på samma gång) fick jag chansen att titta in i köket, frukostmatsalen, badrummen samt i flera utav de olika rummen som man kan bo i. Det här var vad jag gillade allra mest. Sist men inte minst visade guiden mig den hemliga utgången/flyktvägen genom ett tunnelsystem som leder upp till den gröna Spilberk kullen.

 

BO I ETT TEMARUM

På Nuclear Shelter 10-Z checkar man antingen in i ett rum som man delar med andra resenärer i våningsängar eller för sig själv i ett enkel- eller dubbelrum. Samtliga av rummen har någon form av tema som hör samman med skyddsrummet och de människor som vistades här en gång i tiden.

Jag fick bl.a titta in i polisens och doktorns rum. Inne i dessa temarum ser det ut som att tiden stått stilla. Här står en enkelsäng i ett hörn, en första hjälpenväska hänger ner från en krok, skrivmaskinen står laddad med papper och en batong och skyddskjöld står lutade mot väggen, nästan som att man just precis lagt dem där innan man krupigt till sängs.

 

SJUKHUSRUMMET

 

POLISRUMMET 

 

NÅGRA ANDRA RUM

Inne på hostlet finns toalett och dusch i korridoren. I alla korridorer och gångar hänger skyddskläder, hjälmar och andra föremål. Detta är en del av själva muséet.

 

Det hänger en gammal skylt kvar på en av väggarna där det står ”Swing tangen verboten” översatt till svenska betyder det ”dans är förbjuden”. Man fick absolut inte dansa och ha kul nere i bunkern (hur skulle det se ut). Men som tur är är det en betydligt mer glädjefylld plats idag där dans faktiskt är mer än tillåten. Det finns till och med en swing-dansklubb som brukar ha regelbundna träffar och dansa inne i bunkerns största salong.

 

 

 

FRUKOSTMATSAL/KOMMUNISTISK ”MILK BAR”

Inne på hostelet finns ett gemensamt kök med utrymme för enklare matlagning samt en stor frukostmatsal. Där frukostmatsalen är idag fanns tidigare en ”milkbar” i sann kommuniststil där man kunde bli serverad lokalt öl samt specialitéer a la krigstiden. Tyvärr har man stängt igen baren för tillfället. Vi får hoppas den öppnar upp på nytt inom en snar framtid. För jag tycker absolut det här stället ska ha sin egna temabar för att förstärka upplevelsen ytterligare.


När mitt besök inne på Nuclear Shelter 10-Z började närma sig sitt slut frågade guiden om jag ville se den hemliga flyktvägen? Jag blev ledd genom en tunnel som ledde uppför flera branta trappsteg fram till en hemlig dörr i bergrummet på Spilberk kullen. När dörren stängs igen och jag är ute i friheten, tar jag några extra djupa andetag. Det är skönt att vara ute i friska luften igen och vara fri att fortsätta min dag i Brno, precis som jag vill.

Jag skulle verkligen vilja rekommendera ett besök på Nuclear 10-Z. Det är en intressant plats i Brno med mycket historia. Man behöver nödvändigtvis inte bo här utan man kan naturligtvis besöka enbart muséet (så som jag gjorde). Men för den som är mer äventyrslysten samt vill bo på hostel för en billig peng blir säkert en övernattning här en annorlunda upplevelse samt ett minne för livet. Hade jag haft mer tid hade jag definitvt inte kunnat låta bli att prova.

HITTA HIT: Husova, 602 00 Brno-střed, Tjeckien

Läs också:

Den ultimata ”gastroguiden” till Brno 

Super Panda Circus- en fantasifull & exentrisk cocktailbar i Brno